Code of Conduct on Sports Betting for Athletes

The guiding principles:

Click or tap on an item to see the full text.

POZNAJTE PRAVILA
Pred začetkom vsake sezone se pozanimajte, kakšna so pravila za stave pri vašem športu in v vaši državi.  Pravila na vas vplivajo, ne glede na to, ali vložite stavo, njihovo nepoznavanje pa vam lahko uniči kariero.  Poznati morate dejstva in se tako zaščititi. Pravila vam bi morali razložiti na razumljiv način, po možnosti na osebnih srečanjih s pomočjo podatkovnih pol in spletnih izobraževalnih orodij.
NAJVARNEJE JE, DA NIKOLI NE STAVITE V SVOJEM ŠPORTU

Najvarneje je, da nikoli ne stavite v svojem športu. To vključuje tudi, da nikogar nikoli ne prosite, da stavi namesto vas. 

Tudi če vam nobeni posebni predpisi ali zakoni ne prepovedujejo staviti v svojem športu, je najvarneje, da se temu izogibate.  Poznate veliko športnikov, zato bi vas lahko, če bi stavili v lastnem športu, obtožili, da pomagate drugim prirejati stave oziroma kršiti pravila o notranjih informacijah.

BODITE PAZLJIVI PRI RAVNANJU Z ZAUPNIMI INFORMACIJAMI

Kot športnik poznate informacije, ki javnosti niso dostopne, kot so taktike moštva, morebitne poškodbe zvezdnikov in to, ali bo trener aktiviral šibkejši del moštva. To so zaupne oziroma notranje informacije pred, med in po tekmah. Te informacije so dragocene hazarderjem, ki jih uporabijo, da bi si zagotovili nepošteno prednost in dobiček.

Pravila o vašem športu morda pokrivajo zaupne informacije, s temi napotki pa vas želimo zaščititi pred mogočimi težavami. 

• Nikoli ne izmenjujte informacij o sebi, svojem moštvu ali svojem športu za nagrade, darila ali usluge.

• Sumljivo je, če redno posredujete informacije osebi zunaj vašega kluba, tudi če od tega nimate neposrednih koristi.

PRIREJANJE KATEREGA KOLI DELA JE POVSEM NESPREJEMLJIVO

Ne poskušajte prirediti nobenega dela tekmovanja, ne glede na to, kako majhen je, iz kakršnega koli razloga. Nikoli se ne postavljajte v položaj, v katerem bi lahko oziroma bi celo morali pomembno vplivati na naravni potek športnega dogodka.

Lahkih dobitkov ni in vaša dejanja bodo imela resne posledice. Prirejanje katerega koli dela dogodka je v nasprotju s pravili in etiko športa in bo prineslo resne posledice.

Mediji bodo napravili velike zgodbe, če vi sami, vaša družina ali prijatelji storijo kar koli, kar je povezano s sumljivimi vzorci pri stavah. Če vas obtožijo dogovarjanja teke, tvegate izgubo svojega ugleda, tudi če ste nedolžni. Spoznani za krive boste dobili prepoved udeležbe v vašem športu (verjetno za vse življenje), izgubili službo in morda celo pristali v zaporu. 

PRIJAVITE VSAKRŠNE POSKUSE

Vsak dogodek, ko vas kdo poskuša nagovoriti, da bi sodelovali v prirejanju tekme ali izdali zaupne informacije, morate prijaviti in ga ne smete preprosto ignorirati.  Vse več športnih panog ima pravila, ki pravijo, da ste zagrešili prekršek prirejanja tekme, če takšnega poskusa ne prijavite.  

Ključnega pomena je, da vse svoje sume o komer koli, vključno z ostalimi člani vašega moštva in trenerji, ki bi vam kaj ponujali, sporočite svoji zvezi igralcev. Za nasvet o tem, ali posamezno dejanje predstavlja poskus koruptivnega dejanja, se obrnite na svojo zvezo igralcev.

Vsakršne grožnje je treba vedno prijaviti. Policija in državni zakoni so namenjeni vaši zaščiti, vaša zveza igralcev pa zmeraj svetuje na prvi stopnji. 

SSS Info-Video

Contact Your Player Association

sss SSS Sindikat Športnikov Slovenije
Dalmatinova 4
SI-1000 Ljubljana

Mail:info@sportnik.si

www.sportnik.si