Code of Conduct on Sports Betting for Athletes

The guiding principles:

Click or tap on an item to see the full text.

KEN DE REGELS
Ga aan het begin van elk seizoen na welke regels er gelden voor weddenschappen in uw sport en land.  Zelfs als u niet wedt, zijn de regels ook voor u belangrijk: onwetendheid kan uw carrière verwoesten.  Ken de feiten en bescherm uzelf. De regels moeten u op een begrijpelijke manier worden uitgelegd, het best in een persoonlijk gesprek en aan de hand van brochures en webgebaseerde educatieve tools. 
SPEEL VEILIG EN WED NOOIT OP UW EIGEN SPORT

Om veilig te spelen, wedt u best niet op uw eigen sport. Vraag ook niemand anders om in uw plaats te wedden. 

Zelfs als er geen specifieke regels of wetten bestaan die het verbieden op uw eigen sport te wedden, is het veiliger om het niet te doen. U kent namelijk heel wat atleten en als u op uw eigen sport wedt, kunt u ervan beschuldigd worden andere mensen te helpen bij het vervalsen of overtreden van de regels op basis van voorkennis.

WEES VOORZICHTIG MET VERTROUWELIJKE INFORMATIE

Als atleet beschikt u over informatie die het publiek niet kent, zoals teamtactieken, de gezondheidsproblemen van een sterspeler of de zwakke aspecten waar de coach aan werkt. Dat is vertrouwelijke informatie of voorkennis die zowel voor, tijdens als na de wedstrijden geheim moet blijven. Die informatie is erg waardevol voor gokkers, want zij kunnen haar gebruiken om op oneerlijke wijze voordeel te halen en geld te verdienen.

Hoewel uw sport wellicht regels oplegt in verband met vertrouwelijke informatie, kunnen deze richtlijnen u nog beter beschermen tegen mogelijke problemen. 

• Geef geen informatie vrij over u, uw team of uw sport in ruil voor beloningen, geschenken of gunsten.

• Het is verdacht als u regelmatig informatie doorspeelt aan iemand buiten uw club, zelfs als er geen duidelijke beloning aan vast hangt.

HET IS ABSOLUUT VERBODEN OM ENIG ASPECT VAN EEN EVENEMENT TE VERVALSEN

Probeer nooit, om welke reden dan ook, enig aspect van een wedstrijd te vervalsen, zelfs al gaat het om een kleine ingreep. Vermijd situaties waarin u de verleiding of zelfs de verplichting zou hebben om het natuurlijke verloop van een sportevenement te beïnvloeden.

Een gemakkelijke overwinning bestaat niet en uw handelingen zouden ernstige gevolgen hebben. Een deel van een evenement vervalsen druist in tegen de sportregels en -ethica en heeft zware gevolgen.

De media zullen het zeker aan de grote klok hangen als u, uw familie of uw vrienden iets doen dat op verdachte weddenschappen wijst. Als u beschuldigd wordt van wedstrijdvervalsing, kan uw reputatie verwoest worden, ook al bent u onschuldig. Als u schuldig bevonden wordt, zult u mogelijk levenslang uit uw sport uitgesloten worden, zult u uw baan verliezen en kunt u zelfs een gevangenisstraf krijgen. 

MELD ELKE TOENADERINGSPOGING

Als iemand u benadert over het vervalsen van enig deel van een wedstrijd of om vertrouwelijke informatie vraagt, moet u dat melden. Gewoon negeren is niet voldoende.  Volgens de regels van meer en meer sporten bent u schuldig aan wedstrijdvervalsing als u een toenaderingspoging niet meldt.  

Als u twijfelt over iemand die u bepaalde voorstellen doet, moet u dat zeker melden aan uw spelersvereniging, zelfs als het om teamgenoten of coaches gaat. Als u niet weet bij wie u terecht kunt of eraan twijfelt of het wel om een corrupte toenadering gaat, kunt u advies vragen aan uw spelersvereniging.

Bedreigingen moet u altijd melden. De politie en de nationale wetten zullen u beschermen en uw spelersvereniging zal u altijd in de eerste instantie raad geven. 

NL Sporter Info-Video

Contact Your Player Association

NL Sporter Dutch Athletes Association
Wattbaan 3149
3439 ML Nieuwegein
Phone : +31 30 751 38 35

Email : info@nlsporter.nl
www.nlsporter.nl

Downloads